Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Reijer Passchier,Artificiële intelligentie en de rechtsstaat
  • Reijer Passchier,Artificiële intelligentie en de rechtsstaat
Reijer Passchier,Artificiële intelligentie en de rechtsstaat
Artificiële intelligentie en de rechtsstaat
Over verschuivende overheidsmacht, Big Tech en de noodzaak van constitutioneel onderhoud
€ 24.90
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen


‘Artificiële intelligentie vereenvoudigt het besturen, maar maakt de werking van de rechtsstaat complexer. Met scherpe blik analyseert Passchier hoe artificiële intelligentie oude onderscheidingen van wetgeving en bestuur, evenals van norm en feit, omwoelt en verkent hij hoe de rechtsstaat zichzelf kan heruitvinden.’ – Ernst Hirsch Ballin, Universiteitshoogleraar (Tilburg University) en voormalig minister van Justitie

‘Met dit boek in de hand kunnen professionals op het snijvlak tussen artificiële intelligentie, recht en bestuur elkaar niet alleen beter begrijpen, maar ook samen bouwen aan nieuwe checks and balances.’ – Marlies van Eck, expert artificiële intelligentie en recht

De opkomst van artificiële intelligentie (AI) waaronder machine learning maakt overheden en enkele grote techbedrijven nóg machtiger dan zij nu al zijn. Is onze constitutie daar klaar voor? Dit boek laat zien van niet. Het boek doet vervolgens suggesties voor constitutioneel onderhoud.

Onderscheidend is dat dit boek daarbij vooral focust op de constitutionele borging van rechtsstatelijke structuren. Denk daarbij aan de trias politica, checks and balances, legaliteit en soevereiniteit. Is die borging AI-ready? En, zo niet, wat valt daar aan te doen?

Artificiële intelligentie en de rechtsstaat biedt aldus een uniek en systematisch overzicht van enkele van de meest urgente maatschappelijke uitdagingen. Dat maakt dit boek relevant voor iedere student, wetenschapper, politicus, beleidsmaker en burger die wil meedenken over en/of bijdragen aan het behoud van de rechtsstaat en zijn fundamentele waarden.


Extra informatie:

Paperback / softback
150 pagina's
Met illustraties
Juni 2021
223 gram
215 x 135 x 14 mm
EAN: 9789462908901
Boom juridisch

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen